Visgraat laminaat kopen

Er zijn veel programma’s op de televisie over huizen inrichten, huizen kopen en huizen verbouwen. Er is één overeenkomst tussen al deze programma’s en dat is de visgraat laminaat vloer die je vaak ziet terugkomen. Deze klassieke vormgeving staat stijlvol in iedere woning. Er is volop keuze in materialen, kleuren en stijlen waarmee een laminaat met visgraat motief zeer veelzijdig is. Je kunt in bouwmarkten of online goedkope visgraat laminaat kopen, het is eveneens een optie om visgraat laminaat inclusief leggen te bestellen. Alle mogelijkheden over dit type vloer kun je op deze pagina vinden met advies bij het maken van de juiste keuze.

 

Wat is visgraat laminaat?

Deze vraag bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. De wijze van leggen en het materiaal. Een visgraat motief betekent dat de delen op een hoek worden gelegd met een vorm die op een visgraat lijkt. Laminaat is een composiet materiaal waarbij grondstoffen als hout en lijm met elkaar gecombineerd worden om zo unieke eigenschappen mogelijk te maken. Een visgraat laminaat vloer wordt beschouwd als een klassieke vloerbekleding met een tijdloze uitstraling. Hoewel het geheel een luxueus aanzicht heeft kan visgraat laminaat goedkoop zijn in aanschaf. Daar zijn wel kanttekeningen bij te plaatsen waar we verder op deze pagina aandacht aan zullen besteden.

Dit moet je weten over visgraat laminaat:

  • Goede kwaliteit laminaat kan tientallen jaren meegaan.
  • Je kunt standaard laminaat vloerdelen niet in visgraat motief leggen.
  • Naast de richting speelt de keuze voor textuur en kleur een belangrijke rol in het totaalplaatje.
  • PVC klik laminaat kan net als hout een structuur hebben.
  • Handige klussers kunnen visgraat laminaat zelf leggen, dit kan van invloed zijn op de garantievoorwaarden.

 

Waar komt dit patroon vandaan?

Hoewel veel mensen denken dat het typische laminaat visgraat motief als eerste werd toegepast in luxe villa’s van welgestelde edellieden, gaat de historie aanzienlijk verder terug. Naar de Romeinse tijd welteverstaan, daar zou het bekende ‘v’ of ‘zigzag’ patroon toegepast worden in de wegenbouw. Door stenen in een visgraat patroon te leggen werd de weg meer stabiel. Later zou dit patroon ook binnen in huis worden toegepast waar het met name populair werd vanwege het bijzondere aanzicht van een laminaat visgraat vloer.

 

Welke soorten visgraat laminaat zijn er te koop?

Er is een ruime keuze aan visgraat vloer laminaat. Dit zijn de voornaamste soorten en de specifieke kenmerken van ieder type vloer:

  1. Hout: Hierbij gaat het om houten planken die gezaagd en geschaafd zijn, denk aan visgraat laminaat in eiken uitvoering. Omdat het planken betreft is er geen sprake van een toplaag, bij onderhoud kan de gehele vloer geschuurd of geschaafd worden. Hout kan gaan werken waardoor het wat minder onderhoudsvriendelijk is. De prijs ligt relatief hoog, daar staat tegenover dat de levensduur erg lang zal zijn.
  2. PVC: Bij een laminaat vloer visgraat is er sprake van een composiet materiaal met een toplaag die in allerlei motieven en kleuren geleverd kan worden. Zo kun je visgraat laminaat in wit leggen, zwart of alles wat ertussen zit. PVC is een onderhoudsvriendelijk en betaalbaar alternatief voor een massief houten vloer.
  3. Met groef: Als er een groef aanwezig is dan spreekt men van klik laminaat visgraat. De vloerdelen zijn eenvoudig in elkaar te steken en sluiten perfect op elkaar aan. De vloerdelen moeten goed op elkaar aansluiten, zowel qua vorm als motief.
  4. Zonder groef: Met name bij houten planken zal er niet altijd een groef aanwezig zijn. Dit zal visgraat laminaat leggen lastiger maken. Het is in dat geval aan te bevelen om hiervoor een specialist in te schakelen. Visgraat laminaat zelf leggen is zeker niet onmogelijk maar niet altijd even praktisch.

 

Let op de dikte van de toplaag!

Een belangrijk onderscheidend kenmerk van PVC vloeren is de dikte van de toplaag. Bij goedkope visgraat laminaat vloeren zal de toplaag dunner zijn, dit betekent dat de levensduur aanzienlijk korter is. Je hoeft ook zeker niet altijd de hoofdprijs te betalen. De dikte van de toplaag varieert gemiddeld van 0,3 tot 0,7 millimeter. Hoe leg je visgraat laminaat? Dat gaan we nu in het kort uitleggen. Als je hierover meer informatie wilt hebben neem dan contact op met de specialisten van Legexpress.

 

Zelf visgraat laminaat leggen

Nu weet je ongeveer waar je op moet letten bij visgraat laminaat kopen, nu leggen we in het kort uit hoe laminaat visgraat leggen in zijn werking gaat. Het is een klus die je zeker zelf kunt uitvoeren, het vereist echter wel wat handigheid en inzicht. Om te beginnen moet je weten dat de vloerdelen uit twee segmenten bestaan. Er is namelijk een linkerdeel en een rechterdeel. Een standaard laminaat kun je dus niet zomaar in visgraat motief leggen.

Bij visgraat laminaat leggen wordt soms over het hoofd gezien dat de onderlaag eveneens van groot belang is. Deze laag zorgt voor een optimale demping en een betere warmte isolatie. PVC vloeren zijn overigens heel geschikt voor huizen met vloerverwarming vanwege de thermische eigenschappen van dit materiaal.

Begin nooit direct met het visgraat laminaat leggen maar leg de vloerdelen eerst een dag in de ruimte waar je ze wilt plaatsen. Zo kan het materiaal acclimatiseren. Dit voorkomt krimpen of uitzetten na het leggen. Met klik laminaat visgraat hoef je de delen niet te verlijmen, de vloerdelen moeten wel goed op elkaar aansluiten om naden en kieren te voorkomen.

Er zal een keuze gemaakt moeten worden voor de legrichting. Dit is een persoonlijke keuze, een specialist kan hierin adviseren. Het motief is duidelijk zichtbaar dus de keuze voor een richting is zeker van belang. Het pakket zal een beginpunt hebben, dit vloerdeel leg je als eerste.

Visgraat laminaat leggen, hoe ga je beginnen? Als eerste met het kiezen van het materiaal, de kleur en uitstraling. Let er vervolgens op dat je ruim materiaal moet bestellen want het verlies na op maat snijden ligt gemiddeld tussen 10 en 15 procent. Meten is weten, zo voorkom je verspilling van materiaal.

 

Visgraat laminaat laten leggen?

Zie je op tegen deze klus? Visgraat laminaat laten leggen kost wat meer, het karwei verloopt wel aanzienlijk sneller en het biedt extra zekerheid. De leverancier kan namelijk geen garantie geven op de montage als je zelf het laminaat legt. Dit is wel het geval bij laminaat in visgraat leggen door een ervaren leverancier. Informeer vrijblijvend naar de tarieven voor jouw woning bij Legexpress.

 
Pagina 1 van 4
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen